ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΤΟΞΟ

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΤΟΞΟ AFDD

   Σήμερα υπάρχει μία σύγχρονη λύση για την προστασία από το ηλεκτρικό τόξο, και ονομάζεται AFDD (Arc Fault Detection Device). Η συσκευή AFDD προσφέρει κάτι παραπάνω από της συμβατικές συσκευές ασφάλισης που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

  • Μικροαυτόματος, ασφάλεια τήξης = Προστασία από βραχυκύκλωμα και υπερφόρτωση.
  • Ρελέ Διαρροής = Προστασία από διαρροή ρεύματος.
ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΤΟΞΟ AFDD
ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΤΟΞΟ AFDD

   Γνωρίζατε ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των αστικών πυρκαγιών προκαλούνται από ηλεκτρολογικό υλικό; Τα επονομαζόμενα ηλεκτρικά τόξα αποτελούν την πιο συχνή αιτία πυρκαγιάς. Υπάρχουν δύο τύποι ηλεκτρικών τόξων: σειριακά και παράλληλα. Τα σειριακά ηλεκτρικά τόξα προκύπτουν λόγω παραγόντων που περιλαμβάνουν φθαρμένη καλωδίωση, ηλεκτρικά καλώδια που έχουν υποστεί υπερθέρμανση ή καταπόνηση, φθαρμένη ηλεκτρική μόνωση, χαλαρούς συνδέσμους ή επαφές και ελαττωματικές ηλεκτρικές συσκευές.

   Οι παραδοσιακές συσκευές προστασίας όπως οι RCD και MCB δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν ηλεκτρικά τόξα. Κατά συνέπεια, η εγκατάσταση συσκευών εντοπισμού ηλεκτρικού τόξου (AFDD) συνιστάται βάσει του διεθνούς προτύπου IEC 60364 (Τμήμα 4-42). Μερικές χώρες έχουν υλοποιήσει εθνικούς κώδικες που απαιτούν τη χρήση τους σε συγκεκριμένες περιστάσεις, που τις καθιστούν εν μέρει υποχρεωτικές. Στη Γερμανία αυτό το ζήτημα έχει ρυθμιστεί με το πρότυπο DIN VDE 0100-420:2016-02 εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Οι AFDD συνιστώνται ιδιαίτερα για κτίρια όπου οι άνθρωποι μένουν προσωρινά ή μόνιμα, κτίρια με αναντικατάστατα αγαθά (π.χ. μουσεία) ή αγαθά υψηλής αξίας, καθώς και κεντρική υποδομή που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια.

EATON Συσκευή ανίχνευσης σφαλμάτων AFDD+ Arc
EATON Συσκευή ανίχνευσης σφαλμάτων AFDD+ Arc

   Το  AFDD+ της Eaton είναι κάτι περισσότερο από ένα AFDD. Είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα προστασίας 3 σε 1 με συσκευή ανίχνευσης ηλεκτρικού τόξου με ενσωματωμένο MCB/RCD. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύει ανθρώπους, ιδιοκτησία και περιουσιακά στοιχεία από κίνδυνο πυρκαγιάς που προκαλούν τα ηλεκτρικά τόξα. Αυτό το νέο στοιχείο εντοπίζει πρότυπα υψηλής συχνότητας σε τελικά κυκλώματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός ηλεκτρικού τόξου και θα απενεργοποιεί αυτόματα το τελικό κύκλωμα.

   Ασφάλεια και άνεση συνδυάζονται χάρη σε αυτή την έξυπνη τεχνολογία. Ενα AFDD+ μπορεί να αξιολογήσει τα σήματα του ρεύματος για να παρέχει ευαίσθητη ανίχνευση ρευμάτων διαρροής και διασφάλιση ότι άλλα σήματα υψηλής συχνότητας στο δίκτυο, όπως το άνοιγμα και το κλείσιμο των επαφών ή στους ηλεκτρικούς κινητήρες των συσκευών, δεν παρεμβάλλονται με την ικανότητα εντοπισμού και ως εκ τούτου αποφεύγουν την ενεργοποίηση λόγω διαταραχής.

   Με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, το AFDD+ είναι πιο ακριβές σε σχέση με τα όσα απαιτούν τα πρότυπα των προϊόντων. Επιπροσθέτως, προσφέρει εύκολο εντοπισμό βλάβης με την ένδειξη του τύπου της βλάβης που προκάλεσε την ενεργοποίηση της συσκευής. Αυτός ο 3 σε 1 συνδυασμός κάνει τον AFDD+ της Eaton όχι μόνο οικονομικό αλλά και ισχυρά, αξιόπιστο και εύκολο στην εγκατάσταση.