10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ

10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ

10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ

 

Ποιοι είναι οι δέκα λόγοι για να καλέσετε ηλεκτρολόγο;. Εάν το σπίτι σας δεν χτίστηκε πρόσφατα, τότε είναι πολύ πιθανόν η ηλεκτρολογική σας εγκατάσταση να χρειάζεται σημαντική αναβάθμιση, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα νέα ηλεκτρολογικά πρότυπα που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο σπίτι.

Εκτός αυτού η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε αυξημένες ενεργειακά απαιτήσεις όσον αφορά στο οικιακό περιβάλλον, γεγονός που δεν θα πρέπει να παραβλέψετε.

Τα παλαιότερα σπίτια εκ των πραγμάτων δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για να ανταποκριθούν στις σημερινές απαιτήσεις για ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που κατ’ επέκταση οδηγεί στην εμφάνιση διαφόρων “συμπτωμάτων”, που δυστυχώς όμως συχνά παραβλέπονται ή αγνοούνται.

Εάν παρατηρήσετε ή διαπιστώσετε κάτι από τα παρακάτω, καλέστε τον ηλεκτρολόγο.

 

Διακοπές ρεύματος σας βυθίζουν στο σκοτάδι. Αν πέφτει συχνά η ασφάλεια στον κεντρικό πίνακα, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή γιατί εγκυμονεί ο κίνδυνος υπερφόρτωσης ή βραχυκυκλώματος. Το συγκεκριμένο φαινόμενο οφείλεται κυρίως σε δυο αιτίες: είτε οι ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σας απαιτούν περισσότερο ρεύμα απ’ όσο παρέχεται (μονοφασικό, τριφασικό ρεύμα), είτε υπάρχει σοβαρή βλάβη σε ένα ή και περισσότερα κυκλώματα της ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Τα φώτα σας τρεμοπαίζουν και σβήνουν. Μήπως όταν χρησιμοποιείτε το πιστολάκι, το ψυγείο ή το κλιματιστικό σας, τρεμοπαίζουν τα φώτα; Οι συσκευές καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες σε ξεχωριστή παροχή ρεύματος (πρίζα). Αν όμως ακόμα και οι μικρές συσκευές σας προκαλούν παρόμοια προβλήματα, τότε σκεφτείτε σοβαρά την αναβάθμιση της εγκατάστασης.

Υπάρχει πολύπριζο φορτωμένο με πολλές πρίζες. Εάν οι πρίζες και τα πολύπριζα “πνίγουν” τις εξόδους ρεύματος, τότε το ηλεκτρολογικό σας σύστημα δουλεύει πέρα από τις δυνατότητες του. Σε αυτή την περίπτωση σας χρειάζονται πρόσθετα κυκλώματα για την αποκατάσταση της τάξης και φυσικά της ασφάλειας σας.

υπερφόρτωση-πρίζα ρεύματος

Τα καλώδια χαλάνε την αισθητική του χώρου σας. Αν το σαλόνι σας είναι ακατάστατο λόγω των καλωδίων που ξεπροβάλλουν κάτω από τα χαλιά και τα έπιπλα, τότε οι πρίζες που έχετε είτε είναι λίγες, είτε βρίσκονται πολύ μακριά. Και στις δύο περιπτώσεις, η προσθήκη επιπλέον επιτοίχιων παροχών ρευματοδότησης είναι περισσότερο από απαραίτητη.

Ασυμβατότητα με τις πρίζες των σύγχρονων συσκευών. Πολλά παλαιό σπίτια δεν διαθέτουν πρίζες συμβατές (όσον αφορά στη γείωση) με τις σύγχρονες οικιακές συσκευές. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς κάθε φορά που βάζετε τη συσκευή σε λειτουργία, βάζετε παράλληλα και την ζωή σας σε κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Τα παλιά πρότυπα δεν ισχύουν πια. Μήπως παρατηρείτε ότι υπάρχουν κομμάτια από μαύρο λάστιχο όταν βγάζετε την πρίζα ή τον διακόπτη; Μήπως τα καλώδια είναι καλυμμένα με ύφασμα αντί για πλαστικό; Αν το σπίτι σας είναι παλιό και η απάντηση σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις είναι θετική, αυτό σημαίνει ότι η μόνωση των καλωδίων είναι απαρχαιωμένη και επικίνδυνα ανεπαρκής για τις σημερινές ανάγκες.

Η θερμοκρασία στις πρίζες και στους διακόπτες είναι αυξημένη. Μήπως οι διακόπτες ή οι πρίζες είναι ασυνήθιστα θερμές όταν τις ακουμπάτε; Βλέπετε μαύρα σημάδια κοντά στον πίνακα με τους διακόπτες ή στον τοίχο, σε απολήξεις διακοπτών ή καλωδίων; Μήπως σας “χτυπάει” ελαφρά το ρεύμα όταν ακουμπάτε τους διακόπτες ή τις πρίζες; Το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι οι υπερβολικά μεγάλες απαιτήσεις του κυκλώματος ή κάτι πολύ πιο σύνθετο και επικίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγχετε τακτικά τα ηλεκτρολογικά σας.

Δεν αισθάνεστε ασφάλεια σε χώρους με υγρασία. Χώροι με υγρασία όπως η κουζίνα, το μπάνιο και τα δωμάτια κοινής χρήσης, όπως επίσης και βοηθητικοί χώροι όπως τα γκαράζ και τα υπόγεια απαιτούν πρίζες επιπλέον προστατευμένες από αυτόματο ρελέ για την αποφυγή ηλεκτροπληξίας ή βραχυκυκλώματος. Η εύκολη εγκατάσταση ενός καινούριου εξοπλισμού θα κάνει το σπίτι σας να συμβαδίζει με τα νέα πρότυπα και να είναι ασφαλές.

Αν έχετε ήδη εγκαταστήσει σύστημα αυτόματου ρελέ κοντά σε νεροχύτες και πλυντήρια, ελέγξτε τα κουμπιά επανεκκίνησης (test) για να βεβαιωθείτε ότι δουλεύουν κανονικά.

Η σκουριά είναι πλέον εμφανής. Αν αρχίζετε να παρατηρείτε σκουριά ή υγρασία πάνω ή κάτω από τον γενικό διακόπτη του σπιτιού σας, αυτό είναι σίγουρα σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Η φθορά του γενικού διακόπτη αποτελεί κίνδυνο για τις κυριότερες εσωτερικές συνδέσεις των καλωδίων και θα μπορούσε να είναι ένδειξη παρόμοιων προβλημάτων σε όλο το ηλεκτρολογικό σας σύστημα.

‘0σο περνάει ο καιρός, το σύστημα δεν βελτιώνεται – απλά παλαιώνει. Αν το σπίτι σας είναι παλαιότερο των 25 χρόνων και δεν έχετε αναβαθμίσει ποτέ την ηλεκτρολογική εγκατάστασή σας, τότε για την ασφάλεια της οικογένειάς σας καλέστε έναν ηλεκτρολόγο προκειμένου να ελέγξει τα ηλεκτρικά του σπιτιού σας και εάν κριθεί απαραίτητο, να αναβαθμίσει σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.